Thursday, December 31, 2009

Berlabuhnya tirai masihi 2009

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji hanya milik Allah S.W.T, Tuhan bagi sekelian alam.
Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga serta seluruh para sahabat baginda SAW.

"Dia-lah yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya dan ditetapkan-Nya manzilah-manzilah (tempat-tempat) bagi perjalanan bulan itu, supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Allah tidak menciptakan yang demikian itu melainkan dengan hak. Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui." QS Yunus 10:5

Alhamdulillah, bakal tiba dan berlalunya detik 12 malam pada hari ini yang menandakan berlabuhnya tirai tahun 2009, dan selamat datang 2010. Banyak episod suka dan duka, sedih dan gumbira yang akan menjadi lipatan sejarah buat semua insan yang mensyukuri akan nikmat dan rahmat dariNYA. Coretan terakhir untuk tahun ini bagi penggemar blog (ada ke?) yang tidak jemu-jemu mengunjunginya. Jutaan ampun dan maaf jika ada kesilapan dari tutur kata melalui penulisan ini. Sungguh hamba ini hanyalah makhluk Allah yang lemah. Tiada terlepas dari melakukan kesilapan dan kesalahan. Ambillah mana yang baik, buanglah yang buruk dan ciptakan suatu yang baru. "Semoga esok yang datang akan jauh lebih baik daripada hari ini, semalam adalah sejarah, esok adalah masa depan" (Dr Fauziah)

"Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir". QS Al Baqarah 2:286

Perjalanan hidup kita akan diteruskan lagi untuk tahun 2010, tidak pasti sama ada perjalanan yang penuh berkah atau penuh berliku, masih panjangkah umur ini? untuk terus mengabdikan diri kepada Mu Ya Allah. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui. Semoga Allah sentiasa memelihara dan memudahkan langkahan kita dan sentiasa menjaga hati ini dari perkara yang boleh merosakkan iman dan taqwa. Mudah-mudahan kita semua tergolong dari golongan yang sentiasa mendapat keampunan dan rahmat dari Ilahi. Teruskan langkahan agar cahaya ihsan, iman dan islam akan terus menyinari seluruh pelusuk bumi Allah ini. Insyaallah

Tidak banyak yang boleh diceritakan di sini berkenaan kenangan2 di tahun 2009 ini, tetapi tiada apa yang dapat diceritakan disini pun, tidak banyak kenangan yang manis pun serta tidak juga kenangan yang pahit. Tiada yang luarbiasa melainkan biasa-biasa sahaja. hanya kehidupan yang biasa sepertimana orang lain. Yang pahit itu biarlah menjadi teladan buat diriku agar hidup di masa akan datang akan lebih bermakna. Yang manis biarlah berlalu menjadi kenangan terindah, semoga aku akan menjadi insan yang sentiasa mensyukuri akan nikmatNYA.

Termenung sejenak memikirkan, "Tatkala kutatap tubuhku. Apakah tubuh ini kelak yang akan penuh cahaya … bersinar , bersukacita , bercengkerama di syurga ? Atau tubuh ini yang akan tercarik hancur , mendidih , di dalam lahar membara jahannam , terpasung tanpa ampun , derita yang tak pernah berakhir?!" (Syed)

Walaupun banyak sekali ujian yang menimpa diri tetapi biarlah ujian ini yang akan menebalkan lagi keimanan dan akan mendekatkan diri kita kepada Yang Maha Pencipta.

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka belum lagi diuji?“ QS Al Ankabut 29:2

“Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) seperti (yang dialami) orang-orang yang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cubaan), sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, “Bilakah akan atang pertolongan Allah?”.Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat”
QS Al Baqarah 2:214

"Tuhan yang telah menciptakan aku,maka Dialah yang menunjukkan hidayah kepadaku,dan Tuhanku yang Dia memberi makanan dan minum kepadaku dan apabila aku sakit Dialah yang menyembuhkan aku ,dan yang akan mematikan aku kemudian akan menghidupkan aku (kembali),dan yang amat ku inginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat"
QS Asy Syu'araa 26:78 - 82

Katakanlah: "Hai hamba-hamba- Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." QS Az Zumar 39:53

Waallahua'alam

Monday, December 21, 2009

Percutian yang memenatkan tapi amat menyeronokkan

Salam to all,

Alhamdulillah selamat sampai dirumah pada pukul 1130pm malam tadi, pagi ni bangun nak pi keje, letih sangat terus sms opis "saya EL halfday morning" terus tido balik, tghari masuk keje, terus takde mood, masih dalam mode "cuti-cuti malaysia"....hahaha. Nak update blog pun malaih ni, tapi aku gagahi jugak la...walaupun actually xde apa yg nak di update sangat pun. Sementara aku dok update blog ni, satu keje apapun aku tak tengok lagi ni....punya la malaih. Ish ish ish...cian company aku yg punya pekerja yang sungguh berdedikasi ni.

Itulah penangan "cuti-cuti malaysia" sempena cuti Maal Hijrah last week. Sampai sekarang tak habis lagi letihnya. Pada khamis 17/12 yang lepas, aku bersama my family termasuklah mak dan adik beradik serta anak2 menakan berangkat ke Johor, sempena walimatul urus anak menakan pada 19/12 yang dilangsungkan di Ulu Tiram Johor, bak kata pepatah "sambil menyelam minum air", sementara menunggu tarikh walimah tu, kami adik beradik berpakat buat gathering di Desaru, Johor. Tanggal 17/12 kami pun gerak la ke Desaru, Johor. Perjalanan yang mengambil masa >6jam. Checkpoint pertama R n R Seremban. Perjalanan agak delay sedikit disebabkan rombongan dari Sg Buluh mengalami sedikit masalah lebihan muatan. Lebih kurang pukul 10am baru bertolak dari R n R Seremban. Selepas itu perjalanan lancar sekali walaupun beberapa kali singgah di hentian sebelah untuk tunaikan hajat masing2. Biasalah konvoi 8 biji kereta...sedikit sebanyak adalah masalah yang berbangkit...kena pulak yang bawa anak2 kecik ni.

Kami singgah untuk lunch sekitar jam 3.00pm di Bandar/Pekan Air Tawar (kalau x silap aku la). Bayangkan masing2 kelaparan, walaupun masing2 kereta semuanya membawa bekal masing tapi nasi juga yang diidamkan. Singgah di satu restoran, disebabkan nak cepat, jadi kami order yang goreng2 la, lagipun dah pukul 3 petang mana nak ada dah nasi campuq ni. Apalagi dengan pantas la ketua rombong merangkap leader untuk konvoi kami ni iaitu Pak Uda, terus order nasi goreng ikan masin dan telur dadar untuk 40 orang makan + Air jus oren/epal 7 jug. Bini aku kata "nasi goreng ni ke sedap atau kita yang lapaq" sebab masing2 begitu selera sekali makannya tak toleh kiri kanan dah. Apapun masakannya memang best la.

Sebelum sampai ke Desaru kami sempat la masuk Bandar Penawar untuk melihat persekitaran Bandar di situ. Tiada apa yang menarik cuma persekitaran bandar ini memang bersih la. Penduduk pun tak ramai, hanya mereka yang bekerja disitu sahaja yang menghuni di Bandar Penawar ni. Terus gerak menuju ke Desaru yang hanya beberapa kilometer sahaja dari Bandar Penawar.

Akhirnya kami semua sampai di Desaru sekitar jam 0430pm. Lepas check in terus cari chalet yang dikhaskan untuk kami. Chaletnya Ya Allah memang "unik" sekali (tak payah cerita la macamana uniknya chalet ni), sehingga tidak dapat diucapkan dengan kata-kata....hanya ketawa hahahahah.

Sementara menunggu senja berlabuh, aku dan anak menakan yang "baru" sempat la menyediakan tempat untuk BBQ, nasib baik angin kuat so, tak payah la nak bersusah payah mengipas api bara tu. Cuma masalahnya api pulak yang membara sampaikan nak control pun susah dek angin yang kuat tu. Apapun memang enjoy la malam tu sambil kami didendangkan dengan muzik disco percuma dari rakan2 deejay yang turut berpesta pada malam tu. Suasana memang happening disulami dengan deruan ombak yang menggila sakan pada malam tu. Nak tau bestnya laut disana boleh juga baca disini.

Selesainya family gathering di Desaru, kami pun berangkat la ke program utama kami iaitu kenduri Walimatul Urus anak menakan. Alhamdulillah perjalanan lancar sepertimana yang dijadualkan. Kami disambut baik oleh keluarga pihak lelaki. Sepatutnya seusai sahaja majlis kenduri ini, kami semua akan terus berangkat balik ke KL, tapi tak semena-mena ada plak agenda yang tersembunyi antara abang2 aku ni. Depa dok pakat2 nak over night semalam lagi tapi bukan Desaru tapi nun di Mersing nu....maka perjalanan yang jauh pulak terpaksa ditempuh membelah tenggara Johor menuju ke selatan Pahang...huh pusing Malaysia ni nampaknya dari pantai barat Semenanjung terus ke tenggara Johor terus ke selatan Pahang dan terus balik melalui Kuantan ikut lebuhraya Pantai Timur. Agaknya kalau ada cuti panjang ni rasanya maunya kami semua terus ke Kelantan/Trengganu ni. Malangnya masing2 punya komitmen, so percutian terhenti di checkpoint terakhir di Ayam Penyet, Kota Damansara & Sg Buluh.

Alhamdulillah semuanya selamat kembali dan pulang ke destinasi masing2. Semoga Allah SWT memberikan kelapangan masa, kesihatan, kewangan dan umur yang panjang pada kami semua agar the next trip Cherating/Langkawi dapat berjalan sepertimana yang dirancangkan. Semoga percutian ini akan lebih mengeratkan lagi silaturrahim antara kami sekeluarga. Amin.

Walluahua'alam

*Maaf gambar2 masih dalam proses editing*

Wednesday, December 9, 2009

Hikayat yang hanya tinggal sejarah

Salam,

Tanggal 4 Disember 09, berlangsungnya majlis makan malam company aku di Sime Darby Convention Centre. Walaupun dinner yang bertemakan hikayat 1001 malam sudah pun berlalu dan dah basi dah pun, tapi aku nak update juga kat sini. Bukannya apa sekadar luahan rasa ketidakpuasan hati yang membelenggu dalam diri ini.

Dengar dari tema memang gah, suasana ketika dinner memang la glamor dan meriah bangat dengan pelbagai fesyen ala2 arab ni, dah tema pun hikayat 1001 malam. Tapi malangnya pengurusan semasa event berlangsung amatlah mengeciwakan, bukan setakat aku malah ramai yang komplen. Baik dari sudut audio dan sound sistem yang sungguh mengeciwakan malah makanan yang disajikan pun tidak memenuhi selera tekak sesetengah hadirin yang hadir. Aku tak pastilah macamana perasaan yang lain. Bagi aku dari 1 ke 10 bintang aku rasa negatif kot, malah mereka ini tidak layak untuk menikmati bintang pun. Amat ketara sekali permasalahan yang berlaku pada malam tersebut adalah dari segi mutu kawalan audio, seolah2 mereka yang bertugas seperti budak yang baru nak belajar (mamat DJ kat kompleks PKNS Bangi aku rasa lebih bagus dari budak2 ni). Buat malu company je, company yang namanya begitu gah keseluruh pelusuk dunia bahkan dikatakan antara company world class tapi event ini telah merosakkan sedikit sebanyak nama yang telah sedia harum ni (ye ke).

Dah la, sound sistem asyik padam je ketika penyanyi sedang perform, pastu buleh silap muzik plak. Kesian penyanyi cilik Farhana, sepatutnya mengalunkan 3 lagu, audio system punya hal, satu lagu jer, nasib baik ada Musly Ramly yang suka tiru P.Ramlee ni, terubat juga keboringan para hadirin pada malam tu dengan senda guraunya. Ingat problem pada awal event tu je, tapi rupanya berlarutan sehingga ke akhir rancangan, Buat malu Yasin je, bila tengah baik punya perform tetiba muzik plak off, mic padam la plak. Nanyi la Yasin sensorang atas pentas tu....hehe
Nasib baik masa Yasin mengalunkan lagu Nur Kasih tiada sebarang gangguan, kalau tak maunya kerusi berterbangan, bukannya atas stage tapi dibelakang tabir....hahahha.

Sempat lagi tuuu...yang si nuril dok angkat jubah tu pehal plak

Siapalah agaknya yang mengurustadbirkan event malam tu, kasihan sungguh aku padanya, rasanya performancenya memang terjejas teruk. Kalau ikut KPI, memang tak achieve langsung.
Antara banyak2 event yang aku hadiri selama ini yang melibatkan penggunaan audio system ni, aku tabik la pada ESQ training (bukannya nak bermegah dengan ESQ ni, nanti ada plak orang kata aku ni taksub plak ngan ESQ ni). Tapi hakikatnya begitulah, sepanjang join ngan ESQ ni hanya sekali sahaja berlaku teknikal error, itupun disebabkan blackout. Hanya mereka yang pernah attend training ni saja la yang tahu betapa tip topnya sistem yang digunakan dan thumbs up buat kru yang bertugas. Tapi itu semua berlaku hanya dengan izinNYA lah. Tanpa izinNYA pasti semua yang dirancang tidak akan berjaya.

Itulah kita hanya merancang, Allah jua merancang, sesungguhnya perancangan Allah lah yang terbaik. Canggih macamana sekalipun sistem yang dipakai tanpa izin dari Allah pasti semua yang dirancang tidak seperti yang diinginkan. Begitu jugalah sebaliknya. Apapun tahniah pada yang terlibat dalam menjayakan dinner pada kali ini. Terima kasih jugalah buat company aku yang mengadakan dinner pada kali ini sebagai penghargaan kepada kakitangannya. Dengan cara inilah akan mengeratkan lagi silaturrahim sesama kakitangan. Semoga Allah memberkatilah segala usaha yang baik dari syarikat untuk kakitangannya.

Meriahnya depa

Semua yang baik dari Allah, yang tidak baik adalah dari kelemahan diri kita juga.

Wallahua'alam


Tuesday, December 1, 2009

Perjalanan Yang Memenatkan

Salam,

Aku mula bertugas hari ini setelah bercuti panjang sempena Raya Haji yang lepaih, semalam EL dek kerana letih bangat disebabkan perjalanan yang sungguh membosankan dari Penang ke KL pada hari ahad yang lepas. Bertolak dari Penang dalam pukul 0830 mlm, sampai di Bangi pukul 0430 am, hangpa bayangkanlah. Aku pun heran mai mana la kereta yang banyak2 ni. Ramai sangatkah warga utara yang bekerja di KL ni? Ataupun ada yang pergi bercuti di Penang. Selalu travel from Penang to KL ambil masa 3 jam setengah je. Kali ni maunya dekat 8 jam, padan muka aku. Punya la mengantuk bangat time tu..masa tu kira nak tido je...power root ke tongkat ali ke dah tak jalan dah...kira nak tido je jawabnya. Ada ke patut speed lebih kurang 20km/j jer...beli kete mahal2 bawa laju tu je. Pastu plak nak masuk R n R pun punyalah payah, kete punya la banyak. So, layan la sampai KL, aku tahan je la ngantuk tu. Tahan kencing jgn cakap la...hahaha. Bayangkanlah jammednye punya panjang start from Taiping sampailah ke Hentian R & R Sg Perak, nak menyesakkan lagi keadaan, ada plak pemandu agaknya dah tak leh tahan sabaq dah kot berenti ikut suka hati depa ja kat tepi2 highway tu sebab tak boleh nak masuk kat hentian tu. Tu yang membuatkan kereta tak boleh nak gerak ngan lancar. Polis ngan petugas PLUS pun dah tak boleh buat apa dah. Sampai je kat Ipoh dah pukul 0130am. Taiping ke Kuala Kangsar pun ambil masa dekat 4 jam, selalunya 30 minit je.

Alhamdulillah lepas hentian Sg Perak hingga ke terowong jalan dah clear, so, aku dengan yakinnya bersama kete2 yang lain mula la menunjukkan aksi Formula One, padahal jalan bengkang bengkok naik bukit turun bukit tu, kira lepas geram la katakan...aku balun speed 160km/j, time tu dlm kepala dok terpikir, ni kalau nak kena speed trap lantak la. Mana leh tahan, kalau bawa 120km/j bila nak sampai..maunya aku sampai time subuh.

Itulah penangan balik raya haji tahun ni, raya posa pun tak teruk mcm ni punya jammed. Memang satu perjalanan yang memenatkan, nasib baik anak2 semua tidur ngan nyenyak, kalau tak.. lagilah memeningkan kepala aku.

Cukuplah entry aku kali ini, saja nak melaporkan keadaan ketika pulang ke KL hari ahad yang lepas. Satu pengalaman yang indah dan memenatkan. Lepas ni kalau balik kampung kena ambil cuti extra la jawabnya. Syukur alhamdulillah aku ngan famili semuanya selamat sampai dirumah dengan izinNYA.

Sehingga jumpa lagi di lain entry.

Wassallam

Wednesday, November 25, 2009

Seniman Jalanan

Salam to all,

Malam tadi gua xde keje, ajak la bini gua gi jenjalan kat kompleks PKNS, Bangi (dekat ngan rumah gua je kompleks tu) bawa bersama anak2 gua yg kecik dua org tu. Saja je gi kompleks teman bini gua, sibuk nak beli tudung. Katanya: "lawa sangat tudung tu". Gua ni bab shopping2 ni memang malaih le. Tengok mood gak, tak kena gaya maunya gua hangin satu badan...hahaha.

Tapi alhamdulillah, semalam mood gua kira OK la, gua la yang ajak bini gua pegi situ, bukannya apa kesian plak nanti kempunan plak bini gua nak bertudung baru di pagi Aidil Adha..hehehe (bini gua kalau baca blog ni mesti hangin ngan gua). Takpe malam nanti gua ajak la gi Alamanda plak..pastu OK le tu....hehehe. Owang pompuan ni senang je pujuk, kena plak yang jenis suka pegi shopping ni.

Apa yang nak gua nak citer ni bukannya pasal bini gua ni, tapi ada seorang seniman jalanan merangkap DJ yg bertugas dalam kompleks tu. Masa bini gua dok sibuk pilih tudung, gua sama anak2 lepak la kat atas stage yang disediakan di situ. Budak2 bila naik atas stage mula menunjukkan aksi2 yang kita sendiri pun x leh nak pikir. Gua lepak je tengok aksi anak2 gua tu. Dalam masa yang sama ada lagi dua tiga bapak-bapak yang agak keboringan kot sedang menunggu bini2 mereka dok shopping le, depa mcm gua gak le lepak sama anak2 dan biarkan anak2 bermain atas stage tu. Disebelah stage tu adalah sorang mamat yang merangkap sebagai DJ tu, umuq lebih kurang 40 dah cecah 50 tahun la, agak gua la sebab tengok daripada stail dia yang ala2 penyanyi nasyid zaman Ahmadi Hasan tu.

Apa yang gua nak kongsi sini, masa gua dok boring2 lepak kat situ, tetiba mamat DJ tanpa segan silunya memulakan tugasnya mengalun beberapa buah lagu, kedengaran lagu mcm gua pernah dengar je lagu tu...sesekali toleh kat mamat DJ ni...perghhh suara boleh tahan gak, tak padan ngan usia. Lagu yang dinyanyikan pun boleh tahan...korang nak tau lagu apa mamat DJ ni nyanyi...kalau nak tau itulah lagu yang dipopularkan oleh bekas penyanyi rock kumpulan sayap, la dia dah resign dah dari group tu...bikin album solo plak...itu la Awie..sapa x kenai ngan awie ni...suara dia memang power. Tapi yang aku heran dan teruja sangat tu..mamat DJ ni boleh tarik sebijik cam Awie, tu yang gua respek gile ngan mamat DJ tu. Tengok gaya dressing ala2 penyanyi nasyid indon..nak compare usia dia jauh sekali nak buleh tarik lagu rock ni. Tapi sekali dia boh selagu..perghh rock gua cakap lu, cuma gua tak berapa hingat la apa tajuk lagu tu. Lu x caya lu datang sendiri la tengok di kompleks PKNS, Bangi tu, itu pun kalau mamat DJ tu ada lagi la. Anak gua yang kecik sekali tu punya la teruja sampai terus je dok kat sebelah mamat ni sambil dok tengok apa la mamat ni dok melalak....sori bro..tapi lu memang best giler la. Anak gua pun syiok tengok lu nyanyi.

Abis saja lagu tu, kedengaran ada plak orang dok tepuk tangan lagi tu, (dah macam tgk konsert jalanan la plak)....mamat DJ ni apa lagi, dia balun boh lagu slow rock la plak..kali ni omputih punya lagu beb...hangpa nak tau lagu apa...tu dia dia buh lagu "Soldier Of Fortune - Deep Purple". Dengar saja lagu ni, gua lepak lagi lama la...bini gua pun apa lagi..lagi lama la pilih tudung tu...hahahah. Memang mantap la suara mamat DJ ni, walaupun dah berusia beliau mampu mengalunkan lagu2 rock dengan baik. Mamat DJ ni kalau masuk AF pasti meletop-letop la gua rasa. Confirm menangnye. Punya sedap tak sedap suara dia, sampaikan ada satu famili Pak Arab begitu teruja dengar dia nyanyi..siap ambil gambar tuu. Lepas tu, mamat ni balun lagu dari kumpulan Loudness plak...pergh gua respek abis la ngan mamat ni...tajuk lagu kalau tak silap gua "Heavy Chain". Memang mantop la mamat ni, buleh dok tarik lagu dari kumpulan Loudness ni. Gua rasa, Ali Terra Rosa pun kalah beb ngan mamat ni...hahaha.

Abis dia dok pulun 3 lagu..pastu dia pun rehat...letih la gamaknya, lepas tu gua pun belah la sebab bini dah selesai...pastu tak tau la apa citer lagi mamat ni. Apapun gua enjoy la ngan mamat ni punya performance.....Thumbs up utk mamat DJ ni.

Itu je la coretan gua utk minggu ni, esok dah nak balik Penang. Kepada semua yang pulang ke kampung gua doakan semoga selamat pulang dan kembali dengan selamatnya. Dan selamat menyambut "Hari Raya Aidiladha". Semoga segala perngorbanan kita semua akan mendapat pembalasan dan keredhaan daripadaNYA. Insyaallah.

Wassalam


Friday, November 20, 2009

Nur Kasih

Salam,

Dengar dari tajuk diatas pasti anda semua dapat membayangkan apakah itu "Nur Kasih". Itulah lagu yang dipopularkan oleh Yasin yang juga menjadi tajuk kepada drama yang begitu mendapat sambutan menggalakkan sekali daripada peminat drama melayu masa kini. Entah apa yang menarik tentang drama ini aku pun tak pasti tetapi aku antara yang tidak mis untuk menontonnya....Hahaha. Layan beb jangan tak layan. Ntah apa yang telah merasuk aku pun tak tau la sehinggakan aku jadi minat plak nonton drama2 melayu ni, bukan drama melayu je, drama cina ke, indonesia ke, omputih ke semua aku layan kalau kena jalan ceritanya.

Dulu aku tak berapa layan pun drama ni, tengok sekali lalu je...tak berapa nak ambil tau pun pasal jalan ceritanya. Entah macamana bila aku balik kampung, dok tengok anak-anak buah begitu taksub dan khusyuk sekali dok melayan drama ni. Jangan haraplah nak kalih pi channel lain. Aku pun dok sekali la ngan depa2 tu layan drama ni, Pertama kali tengok, aku pun tanya la kat anak buah aku, apa yang bestnya citer ni? Jawapannya Besttttt. Aku pun layan la sampai habis drama ni. At last aku pun tanpa sedar terus tangkap syahdu beb nengok drama ni. Huh..best jugak drama ni...ada la unsur keagamaan skit. Masa tu kalau tak silap dah 5 - 6 episod dah drama ni dimainkan. Aku pun tak tau hujung pangkal...jenuh la anak buah aku dok flashback balik dari episod pertama. So, bila dah faham duduk jalan cerita ni, baru la sedap skit melayan drama ni. Tak payah la aku nak cerita balik perihal drama ni, hangpa layan sendiri la...ataupun search la mana2 website yang menceritakan pasal drama ni. Banyak juga peminat drama ni sampai ada yang sanggup buat blog khusus untuk drama tu je. Rating untuk drama ni jer rasanya dah mencecah jutaan penonton setiap kali ditayangkan. Huh.. buat filem boleh box office ni.

Pejam celik dah masuk episod ke 25 dah untuk tayangan malam ini. Dah nak habis dah citer ni. Tengok pada sinopsis cerita dah nak masuk ke satu ending yang mendebarkan. Ramai juga yang tertanya2, Adam (pelakon utama drama) tu masih hidup ke? Ni yang buat suspen ni. Kepada yang belum menontonnya, pastikan anda menonton episod mendebarkan malam ini. Pasti ramai yang akan tertunggu detik mendebarkan malam ini untuk memastikan sama ada Adam masih hidup ataupun tidak. Termasuklah aku ni yang dalam dilema, ikut plan nak bertolak balik kampung petang ni selepas kerja sebab esok ada majlis kenduri kahwin sepupu, tapi disebabkan nak tengok drama ni, aku terpaksa decide balik selepas drama ni la jawabnya. Semoga Allah mengizinkan segala apa yang telah dirancangkan ini. Insyaallah Ameen

Minggu depan adalah final episod yang akan merungkaikan segala kekusutan kepada penonton. Dengarnya, Nur dan Adam bersatu kembali semasa Nur dalam perjalanan, ketika itu Nur dalam perjalanan menaiki keretapi, ketika itu jugalah Adam menyapa Nur yang sedang mengenangkan nasib dirinya. Nur dalam perjalanan kemana? Anda saksikanlah sendiri endingnya pada episod ke 26 nanti. Tak pastilah pulak minggu depan ada ke tak drama ni, sebab minggu depan kan raya haji yang jatuh pada hari jumaat. Apapun kita tunggu dan lihat je la.


Selamat Menonton

Thursday, November 19, 2009

Takbir berkumandang

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji-pujian hanya untuk Allah, Tuhan seluruh alam.

Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga serta seluruh para sahabat baginda SAW.

Alhamdulillah, minggu depan bersamaan 27 November 2009, umat islam akan menyambut Aidil Adha dan insyaallah para jemaah haji yang sekarang telah berada di tanah suci Mekah akan Wukuf pada hari khamis 26 November 2009 bersamaan 9 Zulhijjah 1430.

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar Lailahaillallah Huallahuakbar
Allahuakbar Walillahilham.

Takbir berkumandang, 5000 tahun yang lalu Nabi Ibrahim A.S meletakkan Allah SWT tinggi dihatinya, menyembelih anaknya Nabi Ismail A.S dan meninggikan Kaabah sebagai lambang cintanya kepada Allah SWT. Bukan hanya kerana daging sembelihan dan darahnya, tapi cinta kepada Allah SWT yang ditinggikan didalam dada. Cintailah apapun tetapi janganlah sampai melebihi cinta kita kepada Allah Taala.

Sembelihlah korban bukan hanya kerana dagingnya, daging dan darah binatang korban itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada Allah adalah amal yang ikhlas berdasarkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT. Sembelihlah cinta dunia. Sembelihlah cinta kepada wang ringgit, sembelihlah cinta kepada apapun didunia, jangan sampai cinta dunia kita melebihi cinta kita kepada Allah S.W.T. Allah tidak melarang hambanya menyintai dunia, tetapi biarlah cinta dunia itu membawa kita kepada pertemuan dengan Allah SWT di dalam SyurgaNya di Akhirat nanti. InsyaaAllah. Janganlah sampai cinta dunia ini membawa kita menjadi kufur kepada Allah SWT yang akhirnya menyebabkan diri kita ini dihumban ke dalam Neraka Jahannam. Nauzubillah himinzalik.

Sesungguhnya, korban dan perjuangan tidak dapat dipisahkan. Perkasakanlah Islam, tinggikanlah Iman dan zahirkan Ihsan. Ayuh bangun semua para kesatria, "Ya Aiyuhal Muddathir. Qum Faanzir" "Bangunlah serta berilah peringatan, dan TuhanMu Agungkanlah. Cucikanlah Pakaianmu yang sobek". Teruskan perjuangan, semoga Rasulullah SAW tersenyum melihat umatnya yang berjuang untuk ke jalan Allah SWT.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha. Semoga segala pengorbanan kita mendapat keredhaan daripada Allah SWT. InsyaaAllah

Wallahuaalam


Friday, October 23, 2009

Kemuncak Ibadat

Salam,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Segala puji dan puja hanya untuk Allah s.w.t, Tuhan semesta alam.

Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan seluruh keluarga dan para sahabat baginda SAW.

Sedar atau tidak, syawal telah pergi meninggalkan kita, Entah bertemu atau tidak lagi pada tahun hadapan, hanya Allah Maha Mengetahui. Insyaallah sekarang kita di dalam musim haji iaitu bulan zulkaedah dan zulhijjah dimana haji adalah "kemuncak ibadat" diantara semua ibadat.

Alhamdulillah ada antara ahli keluarga aku yang akan berangkat ke Tanah Suci Mekah. Mudah2an mereka dianugerahi haji yang mabrur oleh Allah s.w.t dan bukannya haji yang mardud. Insyaallah

Sedikit ringkasan berkaitan dengan ibadat haji semoga menjadi pembelajaran dan peringatan buat diriku dan anda semua yang membaca.

Islam adalah agama yang lengkap, terdapat 3 rukun agama iaitu Islam, Iman dan Ihsan. Rukun Islam adalah pecahan dari rukun agama dan haji adalah salah satu rukun Islam yang lima.

Rukun Islam

1. Syahadah - Perjanjian untuk taat kepada perintah Allah dan mengikuti segala syariat Rasulullah SAW
2. Solat - gambaran hubungan baik kita manusia dengan Allah yang membawa jasad dan hati
3. Puasa - gambaran kita menguasai nafsu supaya baik hubungan kita dengan Allah dan sesama manusia serta bukan manusia
4. Zakat - gambaran hubungan baik kita dengan manusia dengan harta
5. Haji - kita kena bawa semua ibadat di atas sama ada harta, jasad dan hati

Jika dilihat, setiap rukun Islam saling lengkap melengkapi dan berkait antara satu dengan yang lain. Bermula dengan dua kalimah syahadah yang mana syahadah bermaksud satu perisytiharan dan perjanjian untuk taat kepada Allah dan mengikut syariat Rasulullah SAW, kemudian ketaatan itu dibuktikan dengan menunaikan solat, berpuasa, zakat dan haji.

Untuk bacaan lanjut sila klik disini

Wallahua'alam

Tuesday, October 20, 2009

Rintihan Hati Seorang Hamba Yang inginkan RedhaMu

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Aku mencintaimu kerana Allah

Ini bukan sekadar kata-kata agar kamu jatuh hati padaku, namun ini adalah kejujuranku. Mengapa aku berkata seperti ini? Kerana aku menyukai orang-orang yang mencintai-Nya…, yang mencintai rasul-Nya. Dan denganmu … ku harap keteguhanmu bisa mengajakku serta untuk semakin mencintai-Nya.

Aku merindukanmu kerana Allah

Ini bukan untaian rahsia dalam hatiku untuk memikatmu. Mengapa aku berkata seperti ini? Kerana aku tahu… mengucapkan ikrar suci itu menyempurnakan sebahagian Ad Deen. Pernikahan adalah sunnah Rasulullah dan Rasulullah adalah kekasih Allah. Cinta adalah anugerah-Nya yang ditumbuhkan dihati orang-orang yang dikehendakiNya. Bagaimana aku tidak merindukan kehadiranmu my soulmate… to come in my life and marry me?

Aku menunggumu kerana Allah

Ini bukan rejutan perasaan untuk sebuah penantian. Mengapa aku berkata seperti ini? Kerana aku tahu, diriku terlalu banyak kekurangan… dan kerananya… aku inginkan seseorang yang lebih halus untuk menaklukkan hatiku yang keras dan yang lebih tangguh untuk menguatkan hatiku yang lemah dengan izinNya.

Aku tahu… terlalu banyak yang harus aku perbaiki… Kerananya…, aku menunggumu untuk menjadi pendamping hidupku. Aku menunggumu untuk lebih membimbingku dengan tulusmu. Untuk lebih mengajariku dengan sabar hingga kenikmatan imanku terhadapNya semakin dalam dengan izinNya. Di setiap harinya, untuk selama-lamanya. Ameen

Aku tahu, dalam hatiku… aku tak ingin hidup sendiri, kerananya, aku berharap … Allah dapat menganugerahkan padaku seorang imam untuk berbagi banyak hal dan menerima apa adanya diriku. Dan dari dirimu lah kutemukan semua itu…
Matahariku, bila engkau benar-benar ada dalam hidupku… Semoga Allah memantapkan hati kita dan mendekatkan kita dijalan yang lebih diredhaiNya. Ameen.
Ya Rabb, berikanlah rinduku dijalan yang terbaik menurut Engkau untuk dunia dan akhiratku. Ameen.

Aku mencintaimu kerana Allah

Aku merindukanmu kerana Allah

Aku menunggumu kerana Allah

Di raga manakah jiwamu bersemayam?

Ya Allah, jika aku jatuh hati, cintakan lah aku pada sesesorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu, agar tidak terjatuh aku ke dalam jurang cinta dunia.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada hatiMu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu.

Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurgaMu.

Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasihMu, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.

Ya Allah, jika kau halalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampai batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu.

Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu, telah bersatu dalam dakwahMu, telah berpadu dalam membela syariatMu.

Kukuhkan Ya Allah ikatannya, kekalkanlah cintanya. Tunjukilah jalan-jalannya penuhilah hati-hati ini dengan nurMu yang tiada pernah pudar. Lapangkanlah dada-dada kami dengan kelimpahan keimanan dan keindahan bertawaqal di jalanMu.

Ya Allah aku mencintainya!

Ya Allah, aku tahu Kau pasti mendengar degup jantungku tiap ku bertemu dengannya.
Ya Allah, aku tahu Kau pasti mengetahui isi hati ku tiap ku bertatap dengannya.
Ya Allah, aku tahu Kau pasti mengetahu betapa wajah dan senyumannya begitu menggetarkan hati ini.

Ya Allah, jika benar aku mencintainya maka buatlah aku layak baginya dan jadikan aku hambaMu yang solehah dan selalu taat padaMu hingga ketika Kau mendengar dan mengetahui isi hati ini maka mantapkan hatiku dan teguhkan cintaku sehingga jika benar aku mencintainya maka aku mencintainya keranaMu

Ya Allah

Aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta seseorang yang tidak sempurna, sehingga aku bisa membuatnya sempurna dimataMu.
Seorang pria yang memberikan dukungannya sebagai peneguhku.
Seorang pria yang memberikan doanya untuk kehidupanku.
Seseorang yang memberikan senyumannya untuk mengatasi kesedihanku.
Seseorang yang memberikan dirinya untuk membuat hidupku menjadi sempurna.

Ya Allah

Aku juga meminta, buatlah aku menjadi seorang yang dapat membuatnya bangga.
Berikan aku hati yang sungguh mencintaiMu sehingga aku dapat mencintainya dengan sekadar cintaku.
Berikan sifat yang lembut sehingga kecantikanku datang dariMu.
Berikan aku tangan sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya.
Berikan aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan hal buruk dalam dirinya.

Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana, mampu memberikan semangat serta mendukungnya setiap saat dan tersenyum untuk dirinya setiap pagi.
Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan, ”Betapa Maha Besarnya Engkau kerana memberikan kepadaku pasangan yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna.”

Aku mengetahui bahwa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan.

Monday, October 19, 2009

Sekadar Coretan

Salam,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji dan puja hanya untuk Allah SWT, Tuhan sekelian alam.

Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan seluruh para sahabat baginda.

Alhamdulillah, lama rasanya aku tidak berkarya disini, sama ada ceduk hasil org lain ataupun hasil nukilan dari aku sendiri. Entah, jiwa ini rasa seperti kosong tidak bererti, malah untuk mencoretkan di sini juga aku tiada punya kekuatan lagi. Apa yang membuatkan aku berprasangka begini? Aku sendiri tidak mengerti, hanya Allah sahajalah Yang Maha Mengetahui. Hebat manapun manusia, apa yang berlaku pada diri sendiri pun kita tidak tahu apa yang terjadi. Lalu kenapa kita masih lagi sombong dan engkar pada Al Khaliq, tidak mahu beriman dan bertaqwa kepadaNya.

Agak lama juga aku tidak pergi recharge di training ESQ, Alhamdulillah, tanggal 16 Oktober yang lalu dengan izinNya, kebetulan dapat cuti gantian sempena Deepavali. Aku kembali ke dewan training bukan sebagai peserta mahupun sukarelawan tetapi sebagai alumni ESQ. Terasa lama benar tidak menikmati suasana training disebabkan kesibukan masa dan beberapa keadaan yang tidak mengizinkan sehinggakan 2 kali tawaran sebagai ATS terpaksa aku menolaknya. Agak berkarat juga diri ini dengan ilmu2 Allah SWT. Alhamdulillah dengan izinNya dapat kembali menikmati ayat2 Al Quran yang dikupas dan diulas begitu menarik sekali, malah begitu enak sekali kedengaran kata2 dari para trainer. Training pada kali ini dibawa oleh Bapak Rinaldi dan Mas Aminul Rahman. Terlihatkan kelibat Pak Rinaldi dan Aminul teringat kenangan pada pertama kali menghadiri training ESQ pada April 2008 oleh mereka.

Alhamdulillah dapat bertemu kembali sahabat lama En. Azli (Kosas) dan saudara baru Dr Keegan Abdullah, yang juga telah sekian lama menghilangkan diri dari training ini. Terfikir betapa hikmah paling besar dalam training ini adalah silaturrahim sesama alumni, walaupun telah lama tidak bertemu tetapi kemesraan pasti menyapa ketika bertemu kembali.

Ketika break pagi sebelum sesi outer journey, sempat bersua muka bersama Pak Aminul. Terkejut aku disapa oleh Pak Aminul "Bang, lama menghilang". Terharu aku, ternyata beliau masih mengingati diri ini. Sempat bertanyakan khabar sebelum masuk kembali ke dalam dewan untuk sesi seterusnya.

Lama aku tidak mengikuti sesi outer journey, sedikit perkongsian dan pengkisahan berkenaan outer journey. Ianya mengisahkan tentang penjelajahan kita merentasi alam semesta raya. Kita dibawa terbang dan menjelajahi ruang angkasa sambil menikmati dan merasai ciptaan Allah SWT. Kita terbang bukan dengan pesawat tetapi kita terbang dengan jiwa yang tunduk dan patuh pada Allah SWT. Maha Suci Allah, betapa Allah Maha Kuasa akan segalanya.

Secara ringkasnya, kita dibawa untuk melihat bagaimanakah alam semesta ini wujud dan bagaimana permulaan awalnya alam semesta ini. Melalui kajian para saintis dahulu maka wujudnya teori "Big Bang" yang mengatakan bahawa dahulunya alam ini adalah suatu cantuman yang padu. Apabila berlaku satu letupan yang besar maka semuanya terpisah dan berlakunya pengembangan dan penyejukan yang akhir membentuk galaksi-galaksi dan bintang-bintang dan akhirnya terbentuknya air yang memberi kehidupan kepada manusia sekarang ini. Letupan ini berlaku lama dahulu iaitu 15 billion tahun yang lalu (boleh search mana2 website yg banyak menceritakan tentang teori "Big Bang" ini).

Sedar atau tidak, teori "Big Bang" ini Allah SWT telah sebutkan dalam firmannya di dalam Al Quran. Allah SWT telah menyebutnya dalam Al Quran 1400 tahun yang lalu melalui Rasulullah SAW.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal. Iaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi. Seraya berkata: Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, peliharalah kami dari siksa neraka".

QS Al Imran 3:190 -191

"Apakah orang-orang kafir tidak melihat bahawa sesungguhnya langit dan bumi pada asalnya adalah satu yang padu, kemudian Kami pisahkan antara keduanya. Dan dari air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tidak juga beriman".

QS Al Anbiya' 21:30

Maha Benar Allah dengan firmanNya

Selepas menikmati segala kekuasaan Allah SWT, terasa diri ini begitu kerdil sekali disisi Allah. Selama ini begitu sombong dan angkuh dengan segala apa yang ada. Ternyata semuanya adalah milik Allah SWT semata-mata. Diri ini hanya pinjaman sahaja, kelak semuanya akan dikembalikan kepadaNYA. Kelak semuanya akan hancur, yang kita sayang, rindu dan cinta semuanya akan pergi meninggalkan kita dan akhirnya yang kekal hanyalah Zat2 Allah SWT. Tanpa sedar airmata ini bagaikan sukar dibendung lagi menitis mengakui segalanya dari Allah SWT. Menadah tangan mensyukuri nikmatNya yang telah memilih aku untuk menyaksikan segala kebenaran ini. Dan menadah tangan memohon keampunan dariNYA.

"Ya Allah ampunilah segala dosa2 ku, dosa kedua ibubapaku, isteriku, anak2ku, seluruh anggota keluargaku sama ada yang masih hidup mahupun yang telah mati dan seluruh muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat".

"Ya Allah tidak Engkau jadikan semua ini sia-sia, Maha Suci Engkau, peliharalah aku daripada azab siksa neraka". Al Fatihah Ameen.

Walaupun hanya mengikuti training ini separuh hari, ternyata kesan begitu mendalam sekali. Ingin rasanya berkongsi dan mengajak semua orang yang mengenali diri ini akan kebaikan yang terdapat di dalamnya. Tetapi apakan daya aku, untuk menjadikan ianya satu kenyataan, hanya kata2 indah saja yang mampu diungkapkan kerana masih terdapat belenggu yang perlu dipecahkan yang masih melingkari hati. Semoga diri ini sentiasa diberkati olehNYA dan menjadi Rahmatan lil alamin. Insyaallah

Begitulah sedikit sebanyak coretan yang ntah apa2 ntah, bagi menghidupkan kembali blog yang dah hampir padam ni.

Ini bukan sekadar kata-kata agar kamu menyukainya, namun ini adalah kejujuranku. Mengapa aku berkata seperti ini? Kerana aku menyukai orang-orang yang mencintaiNya, yang mencintai rasulNya. Dan dengan itu, diharap keteguhan ini bisa mengajak aku untuk semakin dekat dan mencintaiNya.

Keindahan dunia dan kemewahannya memang banyak menjebak diri kita ke perangkapnya. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kita agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Tidak sedikit yang sanggup durhaka kepada Allah SWT hanya kerana kenikmatan dunia yang terlalu sedikit.

Wallahua'alam

Friday, October 9, 2009

Bicara Hati - Renung-Renungkanlah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

"Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal diantara batu-batu itu sungguh ada yang mengalir sungai-sungai daripadanya dan diantaranya sungguh ada yang terbelah lalu keluarlah mata air daripadanya dan diantaranya sungguh ada yang meluncur jatuh, kerana takut kepada Allah. Dan Allah sekali-kali tidak lengah (lalai) dari apa yang kamu kerjakan."

QS Al Baqarah 2:74

"Maka apakah mereka tidak berjalan dimuka bumi ini, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar. Kerana sesungguhnya bukan matamu yang buta, tetapi yang buta adalah hati yang ada didalam dada."

QS Al Hajj 22:46

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal. (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka."

QS Ali 'Imran 3:190 - 191

Maha Benar Allah dengan firman-firmannya.

Tuesday, September 29, 2009

Layan Gambar Je La

Salam Aidil Fitri,

Huh.. lama sungguh tak berblogging ni, rasa dah karat abis dah idea nak diterjemahkan disini. Apapun layan je la gambar yg sempat diambil ketika hari raya tempohari.


Anak2 menakan yg comey2 ni Ayuni Ilia dan Alyssa Qhasrina


Di rumah Pak Ndak kat Pdg Benggali (Pak Ndak = Cikgu Mat Saad....pernah mengajaq aku masa aku tingkatan 2 di Sek Sri Muda, Penaga)

Ibu tersayang, Alhamdulillah Mak dah sihat walafiat, boleh ikut anak2 pi beraya nun sampai Cameron Highland.

Anak Menakan - Aqif Haiqal

Posing la kat mana pun janji gambaq raya ada (time ni org mai beraya... x sempat nak ambil gambaq kat ruang tamu....so atas katil pun ok la) Aniq xdak time ni pasai tgh dok buat perangai.

Afiq dan Aniq (mana dpt belon pun x tau la)

Tiga beradik di rumah abangku yang sulung di Cameron Highland

My wife tengah menerai tudung buatan sendiri yang diberi nama Mawaddah. Kepada yang berminat boleh hubungi Pn Haniza - 0193866165. Promote jgn x promote

Huh lagaknya ala2 YB, habis pusing satu kampung kutip duit raya.


Bersama abang2ku dan sepupu

Anak2 menakan aku

5 dara pinggitan...opsss ye ke 5 bukan 2 ka...Lu pikir la sendiri

Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji dan puja hanya untuk Allah SWT, Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan seluruh para sahabat baginda SAW.

"Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar Lailahillallah huwallahu akbar Allahuakbar walillah ilham"

Sayu sendu hati dijiwa tatkala takbir bergema menusuk ke kalbu, merenung jauh dalam diri. Adakah ini kemenangan sejati yang diimpikan oleh setiap umat islam.

Alhamdulillah, umat islam bakal menyambut syawal tak beberapa hari sahaja lagi, kemenangan umat islam seluruh dunia setelah 30 hari beribadah penuh tawaduk dalam mencari keredhaan Allah SWT dalam menuju sebagai insan yang bertaqwa. Adakah puasa kita diterima oleh Allah SWT? Hanya Allah sahaja Yang Maha Mengetahui. Mudahan Allah SWT menerima ibadah puasa kita ini. Ameen

Bermacam perasaan bercampur baur dalam menanti syawal ini. Ada yang gembira dan ada yang berduka. Bagi yang sentiasa istiqamah dalam beribadat kepada Allah SWT pasti rasa sedih untuk meninggalkan ramadan, yang belum pasti kita dapat bertemu lagi. Adakah ini ramadan yang terakhir? Wallahua'alam hanya Allah SWT Yang Maha Mengetahui. Semoga kita dapat bertemu kembali dengan ramadan yang pasti akan kita rindui pada tahun depan. Insyaallah. Ameen

Di Kesempatan ini, saya bagi pihak keluarga menyusun sepuluh jari, ingin memohon ampun dan maaf jika selama bersiaran dilaman sesawang ini terdapat tutur kata yang salah, sama ada sedar atau tidak, yang nyata atau tersembunyi, yang telah berlaku atau yang akan berlaku di kemudian hari, yang telah menyinggung hati dan perasaan anda semua. Saya dan keluarga dengan rasa rendah diri memohon jutaan ampun dan maaf. Semoga ramadan yang akan meninggalkan kita dan syawal yang bakal menjelma lebih bererti dalam kehidupan kita pada kali ini. Juga tidak lupa ingin mengucapkan:




Kepada yang akan melakukan perjalanan yang jauh, pandulah dengan berhemah semoga perjalanan kita semua akan dirahmati, dilindungi dan dipelihara oleh Allah SWT hendaknya. Semoga kita semua selamat pulang ke kampung dan selamat kembali. Ameen

Wassalam.

Wednesday, September 9, 2009

Tahukah Anda?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji hanya untuk Allah SWT, tuhan sekelian alam, Selawat dan salam buat Nabi Muhammad SAW dan keluarga serta seluruh para sahabat baginda SAW.

Salam.

Apa khabar Iman, Islam dan Ihsan anda? Mudah2an dalam menuju ke fasa ke3 ramadan kita telah mendapat rahmat dan keampunan dari Allah SWT dan dijauhkan dari azab api neraka. Ameen

Sekadar ingin berkongsi bersama pembaca sekelian. Fikirkan sejenak soalan dan jawapan di bawah ini.

Jika:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
=
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

maka,

Hardwork = H+A+R+D+W+O+R+K = 8+1+18+4+23+15+18+11 = 98% jer... 2% lagi ilang ke mana?

Knowledge = K+N+O+W+L+E+D+G+E = 11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96% jer??

Luck = L+U+C+K = 12+21+3+11 = 47% (Kekadang org pikir nih yg penting)

Abis?! apa yang boleh buat 100%? kekayaan? pangkat? ...tidak sama sekali... setiap soalan mesti ada jawapannya... untuk mencapai kecemerlangan,kita hanya perlu maju selangkah lagi...ianya adalah...

Attitude = A+T+T+I+T+U+D+E = 1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%


Kalau dalam sains, yangg diatas tadi berhubung rapat dengan IQ, EQ dan SQ. Kalau dilihat "hardwork" + "knowledge" + "luck" berkait dengan IQ dan EQ iaitu "Intellectual" dan "Emotional". Persoalannya mana pergi SQ? Sebab itu jawapan dari "hardwork", "knowledge" dan "luck" = <100%.

Kenapa kurang? Jawapannya ada pada diri kita sendiri, semuanya datang dari hati kita yang mana itulah SQ = Spiritual. Kerana IQ dan EQ kita terpisah dari SQ, seharusnya ada kebersamaan dan cantuman antara ketiga-tiga kercerdasan ini.

Jika dilihat Attitude memberi jawapan 100%, dari mana datangnya attitude yang baik itu, itulah SQ iaitu spiritual, yang mana attitude yang baik datang dari hati yang suci dan bersih, niat dari hati sampai ke otak yang menggerakkan perilaku kita sama ada baik atau buruk bergantung pada niat yang dikirimkan ke otak tadi.

Jika kesemua ini digabungkan maka terhasillah kita sebagai manusia yang hebat dari segi karakter yang mempunyai pengetahuan yang ampuh lagi tangguh.

Jika berlaku split antara kesemua diatas maka terhasillah manusia yang pelbagai ragamnya samada bijak tapi perilaku hodoh atau perilaku baik tapi pengetahuan yang lemah. Atau bijak dan baik perilaku tetapi sering dipengaruhi emaosi yang merosakkan kedua2nya.

Wallahua'alam

Semua yang baik dari Allah SWT dan tidak baik atas kelemahan hambamu yang hina ini.

Diambil dari sumber: Bila Pena Mula Menari, Tinta yang bisu akan berkata-kata

Thursday, September 3, 2009

Apa Khabar Puasa Anda?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan keluarga serta seluruh para sahabat baginda SAW.

Alhamdulillah, hari ini dah masuk hari ke 13 umat islam berpuasa, terasa macam baru semalam kita mula berpuasa. Adakah kita berkesempatan untuk puasa penuh selama 30 hari? Adakah hari ini adalah puasa kita yang terakhir? Wallahua'alam Allah Maha Mengetahui.

Mudahan kita semua masih diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk terus memperbaiki diri kita dalam melaksanakan rukun islam yg ke 3 ini. Ameen

Apa Khabar puasa kita hari ini? Adakah masih di tingkat puasa awam atau sudah melepasi tingkat yang seterusnya? Tepuk dada tanyalah iman.

Sedar atau tidak, pernah tak kita menetapkan target bila kita berpuasa? Pernah tak kita fikirkan apakah pencapaian kita selepas sempurnanya 30 hari berpuasa? Apakah mission statement kita berpuasa? Cuba kita fahamkan apakah yang dimaksudkan dengan ayat di bawah ini?

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu, supaya kamu bertaqwa" QS2:183

Rasanya pasti semua familiar dengan ayat diatas tapi pernah tak kita mengerti maksud yang Allah SWT ingin sampaikan. Iaitu menjadi orang bertaqwa. Dan bagaimana untuk mendapat taqwa tersebut? Itulah Misi dan Visi kita. KPI kita.

Sebenarnya di dalam ibadah puasa ini Allah SWT telah mengajar kita bagaimana untuk kita mencapai target kita iaitu menjadi orang2 bertaqwa melalui modul2 yang telah diatur olehNYA dengan begitu cantik sekali. Bermula dengan niat, apa saja yang kita ingin lakukan mesti diduhulukan dengan niat, jika niat kita sendiri tak betul bagaimana kita boleh mencapai sasaran tersebut. Kemudian disusuli dengan puasa itu sendiri yakni mengawal nafsu dan segala yang boleh membatalkan puasa kita. Dimanakah kita ingin perolehi taqwa itu? Sudah tentu dirumah-rumah Allah, takkan kita nak dapat taqwa ini di hotel2 atau shopping kompleks. Itulah Solat Sunat Terawih yang Allah SWT anjurkan kepada umat islam, setiap malam kita berulang alik ke surau atau masjid untuk mencari rahmat dan redhanya. Bayangkan dalam masa setahun bilakah surau dan masjid ni penuh dengan umat islam? Sudah tentu pada bulan Ramadan. Sedangkan kalau kita lihat Solat Terawih ni sunat je, sepatutnya kita memenuhi surau masjid pada setiap kali solat fardhu. Ini dah jadi terbalik kod. Yang sunat didahulukan. Jadi cuba kita bayangkan jika setiap hari kita berjinak2 dengan surau dan masjid insyaallah kepada yang memang inginkan taqwa itu pasti akan mendapatnya. Kemudian Allah adakan pulak makan sahur, kalau ikutkan bukan makan tu yang diberi keutamaan tetapi bangun awal pagi itu yang penting. Sebab tu kalau kita lihat sunat dilambatkan makan sahur, sebab Allah SWT nak kita dahulukan solat sunat di waktu2 tersebut. Orang yang bertaqwa senantiasa bangun di sepertiga malam untuk munajat kepada Allah SWT. Itulah pengajaran kepada bangun sahur iaitu melatih diri kita untuk bangun awal pagi bermunajat kepada Allah SWT.

Inilah madrasah ramadan yang telah diajarkan di dalam islam dan selalu disebut oleh kebanyakan ahli yang pakar dalam agama. Malah setiap tahu kita pasti mendengar ungkapan ini. Bezanya sama ada kita mahu ataupun tidak akan pengajaran ini.

Kesimpulannya yang dapat diambil disini, perlu ada pada setiap insan yang berugama islam pelan tindakan untuk mencapai ketaqwaan ini. Tidak perlu bersusah payah kecuali ikutilah apa yang dianjurkan oleh islam yang telah diajarkan oleh Allah SWT melalui Rasulullah SAW. Modul2 untuk pelaksanaan pelan tindakan telah terhidang, sama ada kita mahu atau tidak terpulanglah pada iman masing2, tepuklah dada. Bayangkanlah jika selepas ramadan semua umat islam menjadi orang2 yang bertaqwa yang meletakkan islam di atas sekali. Adakah akan ada lagi perkara2 mungkar yang akan dilakukan oleh umat islam di sini? Masih berleluasakan maksiat di sini? Berpecah belah lagikah umat islam? Fikir-fikirkanlah.

Ini baru soal puasa yang menjadi salah satu action kearah menuju sasaran menjadi orang yang bertaqwa, belum bab zakat, haji yang semuanya berkait antara satu dengan yang lain. 5 action yg perlu kita laksanakan dimana, pertama adalah penyataan misi kita iaitu menjadi saksi bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Kedua adalah solat, dimana dengan solat membentuk peribadi yang tangguh pada diri ini. Kegagalan menjadi seorang insan yang berperibadi baik bertitik tolak kepada sempurna atau tidak solat kita. dan sekarang kita berpuasa agar kita dapat membentuk diri bagaimana untuk mengawal diri daripada nafsu serakah yang boleh merosakkan iman. Dan kemudian kita keluarkan segala fitrah yang baik yang ada dalam diri kita untuk menuju kearah ketaqwaan itu. Akhirnya kita mengadap Allah dengan menjadi tetamuNya untuk kita persembahkan nilai taqwa yang ada dalam diri ini. Itulah 5 islam yang setiap umat islam wajib percaya. Insyaallah jika kita semua menghayati islam ini dengan sebaik-baiknya. Pasti akan bangkit satu umat yang tunduk dan patuh pada Allah SWT dan mengangkat tamadun islam ditempat yang tertinggi. Persoalannya dimanakah kita sekarang?

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil”
[Hadith Muslim no. 145]

Yang baik hanya dari Allah SWT dan yang tidak baik atas kelemahan hamba yang hina ini.

Wallahua'alam

Tuesday, September 1, 2009

Satu coretan anak buat ibu

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Salam Ramadhan Eid Mubarak,

Hari ini masuk kerja langsung takdak mood (fikiran masih melayang di kampung teringatkan ibu yang sedang sakit), bila tengok keje bertimbun nak kena siap, email berjela punya banyak, itu baru email ofis belum lagi email personal, lepaih habis meeting pagi, bos tepon suruh naik jumpa dia jap. Masalah betul bila bos dok ataih, satu hal nak kena panjat tangga bila nak mengadap. Dah nak kena settle follow up action management review meeting yang lepaih (dlm hati nak tanya: pasai apa plak aku yg nak kena settle sedangkan itu department lain punya...ntah la tak faham aku ngan bos ni...sib baik bulan posa malaih nak bertekak...so, layan je la), due date khamis ni mesti kena submit...Adoyai. Minggu depan dah nak kena audit by 3rd party. Harapnya 0 NC and 0 observation la. Ada 2 report tak submit lagi...hmmm ntah la sempat ke tak....(ada plak yang gatai mulut tanya: update blog sempat plak yer.....ada la yg nak kena maki ni, aku jawab balik: itu len....itu keje kasi release skit itu stress).

Maunya tak banyak keje, minggu lepaih balik kampung awal sebab ada emergency, ibu tersayang gering. Alhamdulillah dah beransur sihat. Takut jugalah kalau2 ibu tak sempat sambut syawal, apapun ini semua kerja Allah swt, kita sebagai hambaNya kena redhalah walau apapun yang berlaku. Semoga ibu diberikan kesihatan dan kekuatan dalam menjalani kehidupan seharian dan dapat menunaikan ibadat dengan sempurna kepada Allah swt. Ameen

"Sesungguhnya kami kepunyaan Allah, kepada Allah jualah kami kembali"

Plan memang nak balik kampung tapi pada hari jumaat, lepaih keje la, ditakdirkan Allah, kami sekeluarga dapat berkumpul semua pada pagi khamis. Alhamdulillah semuanya telah tertulis kami balik lebih awal dari dijadualkan. Itulah kita merancang Allah jua merancang sesungguhnya perancangan Allah lah yang terbaik. Dapat panggilan dari kakak yang tinggal di Sg Buluh dalam pukul 530am waktu sahur, simple dialog kak aku: "mak sakit, kalau nak balik..balik la, kalau tak mau terpulang". Memang aku nak balik tapi bukan sekarang la, (dlm hati rasa serba salah, nak balik ke tak ni? Ada keje yang nak kena submit hari tu..dan keje tu pulak melibatkan appraisal 1/2 tahun staff aku. Pening kepala dibuat). Kemudian azan subuh berkumandang, dan aku tanpa buang masa bergegas ke surau yang memang dekat sangat dengan rumah. Seusai solat subuh, dalam perjalanan masih memikirkan nak balik ke tak? Disana ibu tersayang sedang bertarung nyawa, dan disini tanggungjawab aku kepada majikan yang harus diselesaikan. Aku ambil keputusan menelefon kakak aku sorang lagi yang tinggal dengan ibuku dikampung. Tanya kakak: "Mak macamana"? Kakak tak boleh jawab dan kemudian "menangis", dia bagi tepon dekat anak menakan aku, aku tidak mendapat jawapan dari soalan yang ditanya tapi hanya, "esak tangisan". Kemudian dia bagi kat adik aku yang setia menemani keluarga dari awal pagi, tanya dia: "Macamana mak"? Bukan jawapan yang aku terima, tapi "esak tangisan". Malah lebih kuat dari kakak dan anak menakan aku. Aku pun apa lagi,tak tahan mendengar tangisan mereka dan tanpa sedar aku turut menangis sama. Aku pun tanpa berlengah terus kejut orang rumah ajak balik sekarang (masa tu pukul 0700am). Nasib baik dah pesan kat orang rumah suruh packing barang sebelum aku pegi solat subuh tadi, bukannya apa standby takut2 ada emergency call lagi.


"ibu adalah ibu yang terbaik buat anak-anak, kami semua sayangkan ibu lebih dari kami sayang nyawa kami sendiri, biarlah sayang anak-anak membawa kebahagiaan ibu diakhirat nanti, semoga ibu senantiasa diberikan kesihatan yang baik oleh Allah SWT" Al Fatihah buat ibu. Ameen.

Terus SMS bos minta tolong settlekan keje yang tak settle, call staff bagitau dia apa yg perlu dibuat masa ketiadaan aku. Settle semuanya tentang keje, angkat anak yg masih tidur ke dalam kete terus drive ambil 2 orang anak menakan lagi di Sg Buluh, yang mana depa ni pun plan x mau balik hari tu tapi nak balik pada hari jumaat. Tapi takdir telah tertulis kami balik awal sehari.

Nak tau berapa kelajuan aku drive pagi tu, nasib la kalau nak kena speed trap. Aku drive 160 - 170mk/j. bertolak dari Sg Buluh dalam pukul 0900 am sampai kampung 1145am. Alhamdulillah selamat sampai dikampung. Semuanya dengan izin Allah swt.

Sesampainya dirumah aku lihat ibu sedang berbual bersama dengan kakak aku. Ehh.. dalam hati aku, (tadi kata teruk sangat tapi tengok OK je). Tapi lepas tu ibu kembali tak sedarkan diri. Barulah aku faham situasi ibu masa tu, memang ibu sakit (maafkan saya ibu). Aku dapat rasakan ibu kuat dengan amalan zikir yang selalu diamalkannya dan kuat dengan anak2 yang ikhlas mendoakan untuk ibu.

Dipendekkan cerita, pada pagi jumaat ibu kembali tidak bermaya, seolah2 ajal hampir tiba. Abang siap ajarkan talkin untuk ibu. Kami adik beradik terus istiqamah membaca surah Yasin dan selawat shifa'. Alhamdulillah dengan izin Allah swt selepas itu ibu kembali pulih. Berdasarkan pengalaman abang aku yang pernah pengsan di tempat kejenya, dia buat andaian ini mesti kurang gula. Kami pun adik beradik decide panggil doktor datang rumah sebab ibu taknak pegi hospital. Selepas doktor merawat ibu, confirm ibu kekurangan gula dalam badan (3.3). Satu bacaan yang tidak normal untuk orang tua yang berumur 70 thn. Apalagi doktor pun suggest untuk bawa pegi hospital untuk stabilkan balik kandungan gula dalam badan ibu. Tapi biasalah orang tua kalau boleh tak mau pegi hospital dan kami adik beradik faham dengan situasi ibu dan tak nak memaksa ibu dalam keadaan seperti ini. Kemudian diberikan glukos pada ibu, buah kurma bersama air zam zam dan coklat untuk pulihkan tenaga ibu. Alhamdulillah keadaan ibu semakin pulih. Semoga ibu kembali sihat seperti sediakala. Ibu pun dah boleh solat dengan sempurna cuma kena pantau selalu oleh anak-anak. Terima kasih buat kakak2 dan abangku yang berada dikampung yang tidak jemu2 membantu ibu. Semoga Allah swt membalas segala amal bakti kalian semua untuk ibu dan menjadi amal ibadah yang diterima oleh Allah swt. Ameen

Hikmah yang dapat diambil dari keadaan ini, dalam keadaan kita perut kosong, untuk memulihkan kembali tenaga adalah disunatkan mengambil buah2an, minuman atau manisan yang manis. Subhanallah, islam telah mengajar semua ini, rupanya penawar bagi penyakit kencing manis yang kronik adalah gula itu sendiri, cuma janganlah kita mengambil gula yang berlebihan. Salah satu untuk mengurang kandungan gula dalam badan adalah berpuasa. Subhanallah, Allah swt telah mengatur semuanya pada manusia yang dicptakanNya dengan cantik sekali. Kita manusia sahaja yang tidak mahu berfikir.

Syukur ke hadratmu Ya Allah, Engkaulah Yang Maha Pengasih, Engkaulah Yang Maha Pemurah dan Engkaulah Yang Maha Penyayang. Tiada nikmat yang lebih baik melainkan redhamu Ya Allah. Maha Suci Engkau, Engkaulah Yang Maha berkuasa menghidupkan dan mematikan ke atas segalanya. Ameen

Walluha'alam

Wednesday, August 26, 2009

Anak-Anak Ramadan

Salam,

Aku nak cerita skit perihal anak2 ramadan ni, alhamdulillah yang sulung (Danish) dah mahu berpuasa, tak pastilah dia puasa kerana aku janjikan duit raya (aku janji kat dia kalau puasa penuh, aku bagi RM30) ataupun pasai dia nak puasa. Apapun ini semua exercise untuk dia la mudah2an terus lekat dihati ingin berpuasa setiap kali tibanya ramadan.

Minggu ni cuti sekolah, dulu selalu hantaq kat pengasuh. Tapi sejak Aniq ngan Afiq dah tak hantaq ke rumah pengasuh (la hantaq pi tadika), So, Danish kena duduk rumah la sorang2 bila cuti sekolah. Tak tau la macamana dia dok sorang2, dah lah penakut. Dia dok sorang2 mengelat puasa atau tidak hanya Allah sajalah Yang Maha Mengetahui. Semoga dia x menipu dirinya sendirilah. Harapan aku semoga semua di dalam perlindungan Allah lah hendaknya.

Depa ni cukup suka la kalau bergambaq. Mengalahkan orang dewasa lagaknya

Berbahagialah mereka bersama "Bidaman" dan "Transformer". Anak lelaki ini lah saja yang depa suka. Takkan nak beli "Barbie" plak

Aniq pun sejak hantaq pi tadika, dah boleh bawa diri sendiri dah, siap bagitau kat cikgu: "Aniq nak puasa tapi aniq nak makan" apa punya dialoq ni, cikgu dia la bagitau pagi tadi masa hantaq depa dua. Afiq ni kiranya dia kuat dengan aniq la, kalau takdak aniq, maunya nak pegi tadika tu jangan harap la. Selalu bila menangis dia akan cari abang dia aniq, aniq la jadi tempat dia bermanja. Padahal aniq ni pun orang yang jaga. Itulah kadang keadaan sekelliling mematangkan diri kita ini.

Ishh awat tau, bulan puasa ni idea tak berapa nak mari la, ayat pun macam tunggang langgang je. Lantak le janji blog di update seperti selalu daripada dok berabuk sapa pun tak teringin nak mai jenguk.

OK gua chow dululah, idea tak berapa nak mari. Nanti kita sembang lain.

Wassalam

Monday, August 24, 2009

Marhaban Ya Ramadhan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala pujian hanya milik Allah SWT tuhan semesta alam, selawat dan salam buat insan utama Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda SAW.

Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah SWT dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik dan dapat bertemu kembali dengan ramadhan yang aku rindui selama ini. Pejam celik dah masuk hari ke 3 kita berpuasa. Baru semalam berbuka di Penang, hari ini dah dok kat KL dah. Masa berlalu begitu cepat, sempat atau tidak untuk mencari keredhaan dan keampunan Allah SWT. Hanya DIAlah yang Maha Mengetahui.

First day terawih di surau Taman Bangi 3, Subhanallah ramai sekali manusia. Alhamdulillah sudah ada kesedaran dikalangan masyarakat islam sekarang ini. Harapannya, biarlah surau/masjid penuh berterusan sehingga ke minggu2 terakhir Ramadan. Selalunya fenomena ini bertahan hanya dua minggu sahaja lepas tu mulalah beransur kurang. Satu lagi penyakit terawih ni, yang ramai2 datang ni hanya istiqamah lapan rakaat sahaja pastu daripada penuh tinggal la separuh saja....last sekali tinggal la tok imam ngan tok bilal. Harapnya tahun ini taklah jadi macam yang lepas2.

Nak ambil kesempatan untuk ucapkan "Selamat Berpuasa" dan "Maaf Zahir Batin" kepada seluruh umat islam tak kiralah kat mana dok. Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna kepada kita semua dan menjadi titik permulaan kepada perubahan dalam mencari redha Allah SWT.

Wassalam

Wednesday, August 19, 2009

Penangan Raja Buah

Salam,

Tengahari tadi dok tak dok gua teringin sangat nak makan buah degheian (bahasa org utara) (dah lama dah teringin tapi tak berkesempatan), (sori la gua guna bahasa hilang punca sat....sat sepit ka sat kelawaq?...apa yg gua dok merepek ni) apa lagi lepas je makan je nasi kat kedai bawah pokok (ada orang panggey kedai tabligh...mana2 je la), lalu gua bagi la suggestion kat member gua, gua cakap la "perut ni dah kenyang tapi rasa cam nak kunyah ja...apa kata kita pi pekena degheian" tanpa membuang masa, kawan aku sorang ni dengan pantasnya menjawab: "jom la aku pun dok kebuluq degheian ni". Lambat lepa org nak belanja kawan gua sorang ni.

Maka gua ngan kawan gua pun dengan pantas la pi cari gerai jual degheian, mujuq la kat tepi jalan saja jual deghian ni, pada masa sama ada satu gerombolan dari mana mai pun gua tak tau la, punya la cempera siap posing2 ngan buah degheian lagi, gua ingat ini bukan malaysia punya orang la (sayang xdak gambaq nak boh sini..kalau tidak hangpa buleh bayang la macamana ghaplahnya puak2 ni). Gua ngan member buat dek saja la ngan puak2 ni, gua suruh tokey kupas sebiji, siap suruh tokey tu cari hat betui2 rasa degheian punya: "tokey lu buka itu degheian yang rasa degheian tau...kalau takdak rasa deghian lu angkat balik la itu degheian", tu dia cantiknya bahasa gua, tokey tu pandang semacam ja kat gua. Lepas tokey tu kupas sebiji, gua tengok isinya perghhh... ini memang kampung punya, letak je kat lidah huh..memang degheian la. kena plak belah pangsa kucing tidoq nuu.....memang terangkat la. Harimau pun buleh menangis woo.



Gua tanya tokey, mana punya degheian ni, dia jawab: "ini Cameron Highland punya", tercengang gua bila dengaq Cameron Highland, selalu dok balun degheian Pahang ataupun degheian Hulu Langat. Tapi hat ni lain punya mari. Patut la sedap...degheian tanah tinggi rupanya. Lepaih tu tanya kat tokey tu lagi: "Sapa depa ni yang ramai2 ni?", mcm bukan orang Malaysia ja. Tokey tu jawab: "China mari". Ohh rupanya depa ni mai dari nun China nuu, patut la nampak cempera saja macam x pernah jumpa degheian, memang depa tak pernah tengok degheian pun. Tengok daripada depa bergambaq ngan buah degheian ni....memang dok pikiaq bukan orang sini pun. Macam kita pi tempat orang juga la. Cempera lagu tu juga la.

Gua ngan kawan gua makan tak banyak pun dalam 3 biji ja (masing2 tengah dok melingkaq kekenyangan lagi ni lepaih makan tengahari tadi), gua ngan 2 org member gua ja yang dok balun pulun degheian ni, hat sorang lagi tak berapa nak pi, dalam 2 - 3 ulas ja. Pekena 3 biji teruih sengkak perut, mana taknya sebelum pekena degheian baguihnya punya dok pulun nasi. Apa lagi balik opis belahak bau degheian la satu opis, aircond plak tu, member lain punya hingaq tak hingat punya. Tapi tak le teruk sangat baunya. (apa pun degheian Cameron ni memang terangkat habis). Memang betui rasa degheian, gua tak tau nak cakap la macamana yang kata rasa degheian ni, makan sendiri baru tau.

Ok la bro semua, gua chow dulu la...saja ja boh entry ni nak memeriahkan blog ni ja. Angin dok keluaq ataih bawah ni.

Chow Cin Cau Ayaq lengkong

Monday, August 17, 2009

Lagi H1N1

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Segala puji pujian hanya milik Allah tuhan semesta alam, selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga serta seluruh sahabat baginda SAW.

Sambungan dari siri H1N1 sekadar copy and paste yang diambil dari Group Alumni_ESQ165 untuk tatapan pembaca sekelian, sekadar peringatan buat diri saya dan anda semua dalam menghadapi wabak H1N1 yang semakin menggila ini. Baca dalam laman sesawang ibnuyaacob ada yang kata wabak ini konspirasi jahat dari pihak tertentu. Betui ke tidak. Wallahua'alam. (hangpa pikiaq sendiri la). Tapi yang pasti semua ini adalah bala dan peringatan dari Allah SWT.

Selamat membaca

Apa itu H1N1?

Viral Novel Influenza type A H1N1. Ianya berasal dari Virus Avian Flu (Selsema Burung H5N1) yang telah menjangkiti itik @ Khinzir dan telah bergabung dengan Swine Flu (yang sepatutnya hanya menjangkiti ternakan itik sahaja) dan telah evaluasi (Mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yang lebih tinggi didalam rantaian makanan @ manusia Dan semasa didalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka Hayat Virus

Oleh kerana ia adalah Virus yang 'air born', ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

Apa Yang Perlu Tahu

Asal virus ini:

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di Mexico.

Virologi Virus H1N1

Incubation Period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari
ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkiti pesakit
pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat-lewatnya hari ke - 4
H1N1 sebenarnya adalah Selsema Biasa namun kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara Serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan.Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru-paru dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' ia amat merbahaya kepada golongan yangg berisiko tinggi.

Siapa yang berisiko:

1. Orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk

2. Perempuan yg mengandung

3. Orang yg ada astmatic

4. Orang-orang yang bermasalah dengan sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup
suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

*kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan-golongan di atas.


Simptom-Simptom
day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 - sakit dada yg teruk jumpa doktor dengan segera
day 5 - and above lung collapse @ koma

Langkah-langakah kawalan

1. Golongan-golongan yang berisiko, elakkan daripada kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)

2. Menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran .

3. Elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat' .

4. Jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5. Jika kurang sihat dan ada ILI( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai.
jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)

6. Untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yang padat.

7. Jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8. Jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.

9. Tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!! !!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd
vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran
badan yg telah mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.

10. Vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada
2010.

11. Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1
batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal
influenza kerana ia tidak berkaitan.

12. Tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini. sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.

Amin.

Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari Kem. Kesihatan Malaysia
di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

Thursday, August 13, 2009

H1N1

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Segala puji pujian hanya untuk Allah, tuhan sekelian alam. Selawat dan salam buat insan utama Nabi Muhammad SAW dan keluarga serta seluruh sahabat baginda SAW.

"Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi dan binatang (ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah. Tetapi sesiapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedangkan ia tidak menginginkannya dan tidak pula melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

QS Al Baqarah 2:173

Sedar atau tidak, kita semua walau dimana kita berada pasti tidak akan terlepas dengan wabak influenza A H1N1. Inilah bala atau peringatan daripada Allah SWT atas kemungkaran manusia yang masih lagi berdegil dengan firmanNya.

Menurut Dr Danial Zainal Abidin, pada 1918 pernah terjadi wabak selsema babi yang telah mengorbankan angka seramai 20 - 40 juta orang di seluruh dunia. Hari ini wabak yang sama seperti wabak pada 1918 datang lagi. Amat malang, kita manusia tak pernah nak ambil iktibar dari peringatan Allah SWT ini.

Pada awal wabak ini, kita langsung tidak bimbang malah prihatin terhadap kemunculan wabak ini, malah menganggap ianya adalah penyakit biasa. Kita rasakan tak akan adanya kes jangkitan di Malaysia ini, sebab kes pertama nun jauh beribu batu dari sini...Mexico nu. Tapi hakikatnya Allah Maha Berkuasa, jauh macamana sekalipun kalau itu adalah kehendakNYA, maka sampailah wabak ini dibumi Malaysia ni. Permulaan kes adalah kes import dan kemudian berlakulah penularan tempatan dan akhirnya melibatkan kehilangan jiwa. Semakin hari semakin meningkat jumlah kematian disebabkan wabak ini. Kalau dilihat jumlah yang terkena jangkitan ini amat tinggi dari sehari ke sehari. Semua orang dalam kebimbangan akan wabak ini. Wabak ni tak kira sapa dah...yang makan babi atau tidak semua terdedah. Inilah bala yang Allah Taala turunkan pada manusia yang engkar. Bala ni bila turun dia tak kira sapa dah, yang beriman atau tidak semuanya akan menanggung akibat. Sebagai peringatan untuk diri saya sendiri dan kepada pembaca sekelian, baliklah kepada fitrah asal kejadian manusia dan ikutlah segala perintahNYA. Selagi belum terlambat, kalau dah kena takde sapa dah boleh bantu kecuali berserahlah kepada Allah SWT. Mudah2an Allah memelihara kita semua daripada wabak ini. Amin

Tetapi yang menghairankan, penguatkuasaan dan keprihatinan masyarakat dalam menghadapi wabak ini, masih ditahap yang paling minumum, langsung tiada rasa takut, malah jika dilihat, jika kita pergi di tempat2 awam atau mana2 shopping kompleks masih lagi dapat dilihat sekonyong-konyong manusia tanpa rasa prihatin untuk memakai face mask seolah-olah seperti tiada apa-apa yang berlaku. Hairan bin ajib betul dengan sikap setengah manusia ini. Langsung tiada kesedaran dalam menghadapi situasi yang semakin hari semakin mencabar dan amat menekan ini. Seolah-olah dunia ni merekalah yang punya.

Aku tulis disini bukannya apa cuma sebagai peringatan untuk diriku, keluargaku dan saudara diluar sana, wabak ini dah memakan korban lebih 50 orang di Malaysia dan kita tidak tahu bilakah kesudahannya, sama ada semakin baik ataupun semakin teruk. Hari ini kita bebas dari sebarang jangkitan tetapi esok lusa apa nak jadi, tiada siapa yang tahu. Hanya Allah saja Yang Maha Mengetahui. Apakah kita mampu menghadapi wabak ini. Dengar cerita H1N1 ini amat menyakitkan. Wallahaua'alam

Lebih membimbangkan kepada penghidap asma dan ibu yang mengandung atau yang mempunyai masalah kesihatan, golongan ini lebih terdedah kepada jangkita H1N1 ini, berhati-hatilah dan jagalah kesihatan anda. Berbanyaklah berdoa kepada Allah SWT. Semoga Allah SWT sentiasa memelihara dan melindungi kita semua dari wabak H1N1 ini. Amin.

"Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apapun dengan namaNya sama ada dibumi dan dilangit, dan Dialah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui". Amin

Untuk doa yang lain sila ke laman
Yusofembong